Kutyák javasolt oltási programjaA kiskutyákra nézve a legveszélyesebb két betegség, ami akár elhulláshoz is vezethet, a Parvo vírus és a szopornyica vírusok által okozott betegség.


Éppen ezért ez ellen a két betegség ellen kezdjük el oltani őket legelőszőr. Alapszabály, hogy minden oltást meg kell ismételni, mert önmagában egyszeri vakcinázás, nem eredményez megfelelő védettséget a betegségekkel szemben.

Ha a kutya túl van az első négy oltáson, akkor mehet ki az utcára, találkozhat más kutyákkal. Az alapoltások után következik a veszettség ellen oltás, amely kötelező (az első oltást fél éven belül, majd évente egyszer kell megismételni). Az ajánlott oltások közé tartozik a Corona vírus elleni oltás, a Lyme-kór elleni, valamint a kennel-köhögés betegséget kivédő vakcina. Ezeket az első évben 2-4 hét különbséggel meg kell ismételni a megfelelő immunitás kialakítása végett, majd évente megismételni.

Ajánlott vakcinázási sor:

7-8. hét: parvo vírusos bélgyulladás elleni oltás
9-10. hét Kombinált I.
11-12. hét Kombinált II.
13-14. hét Veszettség elleni oltás
6 hónapos kor: kombinált oltás ismétlése
10-12 hónapos kor: veszettség elleni oltás ismétlése (első veszettség elleni oltás után fél évvel)

Féreghajtás

Közegészségügyi és állategészségügyi szempontból is fontos az állatok rendszeres féreghajtása, mert egyes férgek emberben is megtelepedhetnek Különösen nagy jelentőségű ez kisgyermekes családoknál, ahol a gyerekek nem feltétlenül tartják be a higiénés szabályokat. A fiatal állatok többsége fertőzött férgekkel, mivel az anyaállat férgessége esetén a kicsik már a méhen belül, illetve a későbbiekben az anyatejjel fertőződnek.
A kiskutyák féreghajtását 3 hetes korban érdemes megkezdeni, majd kéthetes időközzel néhányszor ismételni, de legalább addig, míg a féreghajtó hatására a bélsárban férgek láthatók. Később 8-10 hetes korban ismét féreghajtóval kell kezelni az állatot, a kezelés szájon át történik, kölykök esetében pasztával, későbbiekben tablettával. A féreghajtásnak felnőtt állatok esetében is rendszeresnek kell lennie, az ideális a 3-6 havonta történő kezelés. A kutyában levő férgek, csak a féreghajtó hatására ürülnek, egyébként általában nincs szemmel látható jele a fertőzöttségnek. Esetenként kifejezett férgességre utalhat, ha a kutya a végbélnyílását a földhöz dörgölve szánkázik.
Tévhit hogy a fokhagymát rendszeresen fogyasztó kutyák nem lehetnek férgesek, a fokhagyma nem megfelelő féreghajtó szer.